Pesto de leurda

…preparat dupa o reteta originala, traditionala si autentica, ca la strabunica lui RD acasa. redam mai jos reteta, asa cum ne-a fost transmisa de susnumitul.

“mai gospodarule
vezi ca incepe sezonul de verdeatza si la noi,voi.chiar mi-am tras un bärlauch-pesto de-ti sta matza in cui.ceva delicios si foarte repede de facut.reteta e inca de la strabunica mea si pe berigas bärlauch-pesto pe atunci se numea “falscher knuewlunk”.scuza ma dar nu mai tzin minte care e denumirea in rom. a bärlauchului.il gasesti in kalvertrett in capat sub padure unde curge rinnsahlul. unde e umed… si intunecos.il tai marunt cu un cutit (wiegemesser ar fi fain)un pic de sareil pui in borcan il amesteci cu nuci tocate(de pe deal )si il amesteci cu ulei( de in sau rapitza daca ai).asa se tine cateva saptamani bune.hans bineinteles ca pe atunci “falscher knuewlunk nu se manca cu pasta ci se ungea pe paine prajita sau si mai bun pe mamaliga prajita pe plita
pofta mare si spor la treaba.datavitoare primesti reteta de male daca mai stii ce e aia ,ceva de nemaipomenit.”

va tinem pofta la curent cand redeschidem borcanul!

PS: cred ca matele stau, de obicei, in coada, nu in cui, iar in cui se pune pofta care vine mancand.
Mer bedanken es hiesch!

Advertisements

6 Comments

  1. Multam fain de idee! La urmatoarea fuga-n codri, oi cosi o breazda de “allium ursinum” 😉 Miam miam 🙂 Genuss und Geschmack

  2. in curand urmeaza retzeta male.un fel de hanklich(lichiu)cu faina de malai .hans eu vreau sa-ti recomand mai ales mancaruri cu produse mai de la fatza locului.siehe ulei de masline, aceto balsamico etc.

  3. na hai ca ne apucam de male
    500gr.branza de vaci(topfen)
    3 linguri de faina alba
    7 linguri de malai
    un pic de sare
    1 linguritza de bicarbonat(natron)
    2 linguri de zahar
    3 oua si 2 albusuri de ou.
    din toate acestea se face un aluat si se pune intro tava.se intr. in cuptor pt apr. 15 min.temperatura cuptorului sa aiba apr. 175 de grade.intre timp se face o crema din urmatoarele :
    ca.400g smantana
    2 galbenusuri
    4 linguri de ulei
    se amesteca toate si se intinde peste aluatul deja copt pt. vreo 15 min. .se mai lasa in cuptor pana male are o culoare aurie ,maroniu( inca vreo 15 min.)
    PS bineintzeles ca e tot o retzeta din strabuni.

  4. cam complicat pentru un burlac ca mine! 😉

    alles geadet!

  5. iä de unde complicat,dar la-s ca ti-oi tranti o portie ,mai la vara.

  6. inca o reteta de primavara:
    salata de macris cu dressing de iaurt
    .macrisul(Ampert) se spala si se scutura de apa .apoi se face un dressing din iaurt(un pahar),o lingutita de mustar, un pic de ulei(1,2 linguri)piper alb un pic de cimbru si marar si la urma un pic de otet balsamico daca vrei.toate se amesteca si se toarna asupra acrisului…pofta mare.eu o mananc numai cu paine neagra.la fix si spor la treaba.
    hans sa-ti mai spun si unde gasesti macris?sau mai bine te las pe tine sa cauti.
    ajee


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s